Aksel Lund Svindal og Linnea i ny film for Barnekreftforeningen

Linnea Lande (10år) og Aksel Lund Svindal er to store stjerner som vil pryde skjermen i Barnekreftforeningens nye reklamefilm som lanseres i desember. En er verdensmester i alpit, og den andre er en positiv energibunt som nettopp har avsluttet sin siste cellegiftkur mot osteosarkom (benkreft). 

Se filmen 

-Frem til hun ble syk, var hun en energisk, aktiv og kreativ jente, som var veldig, veldig sosial. Hun er glad i familie og venner og holder et høyt aktivitetsnivå, sier mamma til Linnea, Nina Lande. 

Nina forteller at Linnea var hos fastlegen for et beinbrudd i armen for ni måneder siden. Fastlegen sendte henne rett til røntgen. Ortopeden på Bærum sykehus så at her var det noe unormalt, og utredningen begynte raskt. 

-Før hun ble diagnostisert med kreft i armen, var kreft et veldig fjernt ord, forteller moren. 

18 cellegiftkurer på 9 måneder
I mai fikk Linnea fjernet svulsten, og i løpet av ni måneder har hun gjennomgått to operasjoner hvor det ble satt inn et ben fra leggen i armen til Linnea. I tillegg hadde hun 18 cellegiftkurer. 

- Det har vært rart, ekkelt og litt skummelt, og jeg har savnet å være med venner, sier LInnea, som akkurat har fylt 10 år. 

Osteosarkom er en type benkreft
I Norge får ca 10 barn samme diagnose som Linnea hvert år. Flesteparten som får osteosarkom er mellom 10 og 20 år, og svulsten er ofte lokalisert i nærheten av de store leddene i lår, eller leggbenet. Det kan også forekomme andre steder i kroppen. Les mer om osteosarkom

Livet endret seg for hele familien
Linnea har hatt kreft siden februar. Fra å være en aktiv jente med mange venner og fritidsinteresser som turn og friidrett, fikk Linnea og familien en helt annen hverdag. 
- Det har blitt mange sykehusbesøk, og dette har påvirket oss alle, forteller Nina. 

Linnea har vært gjennom mange og tøffe kurer. Likevel har hun klart å bevare stå-på-viljen. 

Som følge av sykdommen og et redusert aktivitetsnivå, har det skapt rom for kreativitet. Linnea har brukt mye tid på å tegne, male, strikke, lage armbånd og, ikke minst slim. 

- Linnea følger med på "doityourself" videoer på YouTube, og hun lager det meste som kan lages. Hun har bevart positivitetetn sin gjennom hele perioden, forteller mamma Nina. 

Filmet etter cellegiftkur
Siste cellegiftkur var på samme dagen som filmopptaket med Aksel. 
- Det var til veldig god hjelp for Linnea å ha filmen å se frem til. Selv om det var rett etter cellegiftkuren, var hun ikke sliten i det hele tatt. Jeg tror ikke at hun kjedet seg et sekund, sier mamma Nina. 

Linnea var med på filmsettet i hele tre timer. 
- Det var gøy, og Aksel var veldig snill sier Linnea; som synes at det morsomste av alt var selve filmingen. 

Nina forteller at Aksel var flink til å skape tillit og god kontakt med Linnea underveis i filmingen. Det var stas for Linnea når hun fikk høre at han er vedens beste i alpinbakken. 

Tilbake på skolen
I dag har Linnea så vidt begynt på skolen. 
- Aktivitetsnivået må bygges opp, før hun kan ha fulle skoledager. Det er en del rehabiliteringstreninge, så hun har korte skoledager, og er ellers med på det hun har energi til, forklarer Nina Lande. 

Barnekreftforeningen håper at filmen vil hjelpe til med å sette fokus på hva barna som blir rammet av kreft må gjennom. De trenger håp og støtte gjennom sykdommen, og vi håper at så mange som mulig vil hjelpe til slik at vi når målet vårt: Å bekjempe barnekreft. 

Se filmen og filmen bak kulissene her

Besøksadressetil toppen

Øvre Vollgate 11
0158 Oslo

(919) 02099

Postadressetil toppen

Postboks 78, Sentrum
0101 Oslo

Informasjontil toppen

Org nr. 985 550 999
Gavekonto 7058 09 33333
BIC (Swift) DNBANOKKXXX
IBAN NO94 7058 0933 333
Personvern

Innsamlingskontrollen
Innsamlingskontrollen
Utviklet av Imaker as