Forskningstildeling 2019

En av de mest lovende strategiene for å overvinne cellegiftresistens med mindre toksisk behandling er å styrke eller omprogrammere pasientens eget immunsystem for å bekjempe kreft. Disse immunologiske kreftbehandlinger blir i stadig større grad tilgjengelig også for barn, for tiden hovedsakelig som utprøvende behandling i rammen av fase I/II-studier.

Et banebrytende konsept med å modifisere pasientens egne immunceller (T-celler) for å uttrykke reseptorer som spesifikt kan gjenkjenne og målrettet drepe leukemiceller (CAR T-celle terapi), har vist høye responsrater og langvarige remisjoner i kliniske studier på barn med høy-risiko leukemi som ikke responderte på noen annen standardbehandling.

To fremragende norske forskningsgrupper innen immunologisk translasjonsforskning ved Institutt for kreftimmunologi og Seksjon for celleterapi ved Oslo universitetssykehus utvikler nye, innovative T-celle terapier som vil utvide repertoaret av «levende medikamenter» som nå bør oversettes til behandlingsprotokoller for barn med uhelbredelig leukemi og lymfom i samarbeid med barneonkologer.

Prosjektet søker støtte til en klinisk forskerstilling for å gjøre disse banebrytende terapiene tilgjengelige for klinisk bruk og implementere et nettverk av fase I/II-studier med kreftimmunologiske cellulære behandlinger som umiddelbart vil komme norske barn med kreft til gode.

Del artikkelen på Facebook, Twitter

Gave

Med din gave, gir du barn og familier som er rammet av kreft, håp i en vanskelig tid. Sammen skal vi finne bedre behandlingsmetoder, slik at flere barn får et godt liv etter behandling. Tusen takk!

Om gaven
Om deg
Skattefradrag krever personnummer
Submit