Stedet ligger i naturskjønne omgivelser, med fjell, turstier og vann som nærmeste nabo. Innendørs er det oppvarmet basseng, badstue og koselig peisestue. Senteret er også kjent for den fantastiske maten.
Montebellosenteret er en nasjonal helseinstitusjon for de som har eller har hatt kreft, pårørende og søsken. Virksomheten bygger på at kreftsykdom er mer enn en fysisk lidelse. Et opphold skal hjelpe til med å hente frem nye krefter slik at en blir best mulig rustet til livet videre.
Kurs for hele familien
Hvert år holder Montebellosenteret fire familiekurs som går over en uke. Kurset Barn med kreftsykdom arrangeres hver høst og er kurset som er mest tilpasset våre medlemmer.
– Montebellosenteret er det eneste senteret i Norge som holder kurs for hele familien. Vanligvis er slike kurs kun for pasienter så dette er viktig, sier fagsjef i Barnekreftforeningen, Britt Ingunn Wee Sævig.
Alderstilpassede grupper
Kursene er for barnefamilier med barn i alderen 0-18 år. Foreldrene har sine voksengrupper med samtale og foredrag, og barna deles opp i grupper etter alder. Det er fokus på barnas behov, mestring og viktigheten av støtte fra jevnaldrende i samme situasjon.
Samtalegruppene ledes av psykolog, og barna hjelpes til å dele med andre hvordan de har det, og hva de kan gjøre for å få det bedre. Søsken som opplever at en bror eller søster har kreft får møte andre søsken i samme situasjon.
På kursene er det god veksling mellom faglig program, aktiviteter og fritid. Når foreldrene har sine grupper eller aktiviteter, har barna aktiviteter sammen med miljøterapeuter. Det er også lekseoppfølging på Montebelloskolen, samt alderstilpassede aktiviteter.
Fritid og avkobling
Oppholdet gir gode muligheter til å koble av. Med oppvarmet basseng, badstue, treningsareal og utallige turstier, er det mange aktiviteter for hele familien. På kveldstid er det sosiale aktiviteter og underholdning.
Camilla Eide, leder i Barnekreftforeningen Oppland og likeperson, har selv vært med på familiekurs. I tillegg har hun holdt foredrag om Barnekreftforeningen for nye kursdeltakere. Når hennes yngste sønn, Marius, hadde kreft som treåring fikk familien et opphold. Hun forteller at dette er noe av det viktigste en kan gjøre når familien står i en slik situasjon.
– Et opphold på Montebellosenteret får en til å forstå at en ikke er alene. Man møter folk i samme situasjon, og det er fagfolk som forklarer alt en lurer på. Selv hadde jeg utviklet mange mangelsykdommer og jeg glemte mye. Her fikk jeg forklart hvorfor kroppen min reagerte slik når Marius var syk. Å få vite at dette var normale reaksjoner, var veldig viktig for meg, forteller Eide.
Når et barn får kreft er det ikke uvanlig at foreldre utvikler posttraumatisk stressyndrom.
Marianne Straume fra Klinikk for krisepsykologi i Bergen, er fagansvarlig psykolog under familiesamlingene. Hun har lang erfaring med å jobbe med familier i krise, og gir gode forklaringer på hvorfor man reagerer slik man gjør.
Venner for livet
Eide skryter også av senteret for deres fokus på søsken. Senteret er det eneste i Norge som har fokus på søsken, og de settes i egne samtalegrupper.
– Her kan søsken lære å forstå hvilke reaksjoner som er vanlige og de ser at de ikke er de eneste. Ofte blir søsken tilsidesatt når en bror eller søster har kreft. Her får de mulighet til å være sammen med andre både i gruppesamtaler og aktiviteter.
Gjennom hele oppholdet er man i den samme gruppen. Både barn og voksne blir derfor veldig godt kjent.
Treåringen Marius var under behandling for leukemi da de var på Montebellosenteret. Behandlingen gjorde han lam i en periode. Selv om han hadde lært å gå litt igjen, gikk han litt rart. Plutselig fikk de øye på en gutt som gikk på akkurat samme måte.
– Se mamma! Den gutten går jo på samme måte som meg!
Guttene ble perlevenner under oppholdet. Camilla forteller at mange får vennskap for livet under oppholdet. Som både deltaker og senere likeperson og foredragsholder anbefaler hun oppholdet på det sterkeste.
– Minsten var i barnehage da vi var der. Både han og søstrene, for ikke å snakke om meg, ble veldig godt fulgt opp. Familieuken på Montebello er et helt fantastisk tilbud!
Aktivitetsuke for ungdom
Hver sommer arrangerer Montebellosenteret og Ung Kreft en aktivitetsuke for ungdom. Barnekreftforeningen bidrar med økonomisk støtte. Aktivitetsuken er for alle mellom 15 og 35 år som har eller har hatt en kreftdiagnose. Det er mulig å ha med seg en pårørende, enten det er et familiemedlem, venn eller kjæreste. Pårørende deltar på lik linje som deltaker.
Mestring ut fra egne forutsetninger
Det opprettes grupper ut ifra alder, og under oppholdet er det et variert aktivitets- og opplevelsesprogram. Hensikten er å oppleve mestring, ha det gøy sammen og å få inspirasjon til økt fysisk aktivitet og friluftsliv ut ifra egne forutsetninger. Det sosiale fellesskapet, med mye latter og moro, er en viktig del av dette kurset.
– Det verdifulle med aktivitetsuka er at man blir så godt kjent. Ofte har man stedet helt alene, og man blir pusha med på ting, så lenge man er i fysisk stand til det. Ina Merkesdal har tidligere vært med som arrangør av aktivitetsuken gjennom Ung Kreft. Hun forteller at Montebello er veldig gode på å tilrettelegge.
– Hvis en er under kreftbehandling, og får lov fra legen å reise, vil senteret tilrettelegge for en. Med aktiviteter som kanopadling, rafting terrengsykling, styrke - og kondisjonstrening, eller en gåtur rundt vannet der oppgaven er å gjette tiden man gikk på, er det store muligheter til både å oppleve grensesprenging og å få mestringsfølelse. Likevel er det sosiale fellesskapet med latter og moro, noe av det viktigste med kurset, forteller Ina.