Gi gave

Musikken hjalp Richard gjennom kreften

Richard Melvoll Richard Melvoll

Rett før han skulle fylle 10 år fikk Richard Melvoll fra Sandefjord vite at han hadde kreft.
- Jeg forsto ikke helt alvoret da jeg fikk høre at jeg hadde Leukemi, men da legene sa at jeg skulle få cellegift som gjorde at jeg skulle miste håret, ble jeg skikkelig lei meg. Hvem vil vel miste håret i den alderen?

Richard var innlagt i flere år, både på Rikshospitalet og på sykehuset i Tønsberg.  Flere ganger var han nære å miste livet fordi behandlingen var så intens. Etter syv lange og tøffe år ble han erklært kreftfri.

Han husker perioden som tøff og intens. De sterke medisinene gjorde at han fikk sepsis (blodforgiftning) i mage og tarm, og i tillegg utviklet han alvorlig diabetes. I takt med behandlingen forsvant både kreft og diabetes.

Tenkte at livet skulle bli som før
Da Richard i 2002 var ferdig behandlet og «frisk» fra kreften, følte han seg ikke særlig friskere. Han hadde alltid tenkt at livet ville bli som før, at han ville fortsette å være flink på skolen, slik han var før han fikk kreft. Slik ble det ikke.

Senskadene
- Jeg fikk ingen informasjon om at man kan få senskader etter kreftbehandling. Hadde jeg fått det, så hadde jeg kanskje ikke gått rundt i 18 år med alle disse plagene.  Jeg har på en måte gått glipp av barndommen og ungdomslivet.

Richard fikk problemer med magen, var trøtt og følte seg syk. Dette påvirket skolegangen hans i høy grad. Han hadde mistet to hele år av skolen mens han var under behandling. Likevel begynte han sammen med de gamle klassekameratene sine igjen da han var tilbake. Fraværet ble høyt og karakterene dalte.

-Senskader som jeg sliter med, er blant annet fatigue. Det gjør at jeg alltid er veldig trøtt og har vanskelig med å våkne om morgenen. Min mor slet alltid med å få meg opp på morgenen da jeg var yngre. Fatigue påvirker også andre ting som konstrentrasjonen og hukommelse, forteller Richard.

Ble for tøft å fullføre skolen
Med Richard sin helse, ble det for tøft å gå på videregående.

-Jeg har forsøkt meg ute i jobb, men har alltid vært for syk til å fungere i arbeidslivet. Har ikke fått noe ordentlig hjelp eller oppfølging etter kreften før nå dette året. Jeg tror nok at dette er en av grunnene til at jeg aldri har hatt en reell inntektsevne siden jeg ble kreftfri i 2002. Har også hatt veldig dårlig immunforsvar siden kreftbehandlingen og hatt veldig mye luftveisplager gjennom årene.

Først nå, 18 år senere har han fått ordentlig hjelp i helsevesenet med plagene sine - som han har fått vite er senskader knyttet til kreftbehandlingen. Dessverre finnes det ingen medisin mot fatigue, men Richard håper å få sjansen til å lære noen mestringsstrategier for å kunne få en best mulig hverdag hjemme.  

-Jeg er fornøyd med livet mitt, jeg har en samboer og to fantastiske barn som gjør livet verdt å leve.

Musikk som terapi
En ting som har hjulpet Richard når han har hatt det tøft, er musikken.  Der får han ut følelser og tanker på en annen måte.  Den første sangen laget han allerede da han var seks år gammel.

-Noen går i terapi, noen går til psykolog. Jeg antar at man kan si at mikrofonen er min psykolog. Bare det å høre på musikk har hjulpet meg mye. Jeg oppdaget hiphop da jeg var rundt 12 år gammel, og har vært en stor tilhenger av hiphop-sjangeren siden.  

«Harde tider»

Den nyeste sangen til Richard har han kalt for «Harde tider» Den handler om barndommen, hvordan det var å få blodkreft, og hvordan det påvirket følelsene og hele han på den tiden. I sangen forteller han om hvordan det var å miste håret og hvor lei seg han ble for dette.

-De på sykehuset syns det var så rart at jeg ikke var mer lei meg. Da jeg mistet håret, var den eneste gangen under hele sykdomsforløpet jeg tror det faktisk kom tårer. Det kom mer følelser etter hvert, men det gikk mer på frustrasjon og sinne. Jeg tror alle har sin egen måte å håndtere slike tøffe sitasjoner på.

Holdt sykdommen hemmelig
Da Richard ble kjent med nye venner i ungdomstiden, holdt han sykdommen sin hemmelig. Jeg ville nok distansere meg fra den tiden, sier han. Senere har han forstått at sykdommen er en viktig del av hvem han er, og alltid vil være det.

-Jeg sluttet å distansere meg fra kreften. I sangen synger jeg om den harde tiden, en tid som jeg vil glemme, en tid som har gitt meg stemme.  Jeg håper denne sangen kan hjelpe andre barn og voksne som er i den samme situasjonen som jeg var i. Jeg vil gi dem håp i hverdagen og si at ting blir bedre.

Richard Melvoll

Behov for kunnskap
Richard håper at både lærere, arbeidsgivere og leger får større kunnskap om senskader, fordi det vil øke forståelse og empati for denne gruppen mennesker.  Hans tips til andre som har hatt kreft er å velge en fastlege som kan noe om senskader etter kreftbehandling.

Det blir bedre
Selv om det ikke er alle som forstår hvordan det er å slite med seneffekter etter kreftbehandling, forteller Richard til andre i hans situasjon at det alltid vil være noen hinder på veien, men også glede.

- Selv om det er tøft nå og kanskje alt kjennes meningsløst, så blir det bedre! Er du lei deg så vis det, er du sint så vis det. Ikke steng inne dine følelser, snakk med familie og venner om hvordan du har det og hvordan du føler deg. Kanskje mister du håret slik jeg gjorde, det er ikke gøy når man er et barn, men håret vokser tilbake. Det er en liten pris å betale for å bli kreftfri.

Richard har fått god støtte både under og etter kreftbehandlingen fra venner og familie. Jeg har aldri vært alene i disse årene, og har alltid hatt noen å snakke med om denne tiden, sier han. Nå vet han at det også finnes flere tilbud som mestringskurs og rehabiliteringer som kan hjelpe for å mestre hverdagen bedre etter kreft.

Richards nye sang "Harde Tider"

Del artikkelen på Facebook, Twitter

Gave

Ved å gi en gave, gir du barn og familier rammet av kreft, gylne øyeblikk og hjelp i en sårbar og vanskelig tid. Sammen skal vi finne bedre behandlingsmetoder og kommer nærmere drømmen om at alle barn skal overleve kreft. Tusen takk!

Om gaven
Om deg
Skattefradrag krever personnummer
Submit