– Åpning av protonsenteret i Bergen er en viktig milepæl i norsk kreftbehandling. Det representerer håp og livskvalitet, sier generalsekretæren.
Nytt i Norge
Strålebehandling med protoner er et nytt behandlingstilbud i Norge. Protonbehandling er en mer skånsom behandlingsform enn tradisjonell strålebehandling, og spesielt godt egnet for unge kreftpasienter. Fordi strålene er mer konsentrert, skånes omkringliggende vev og organer.
– Barna skal leve gode liv i mange år etter at behandlingen er avsluttet, sier fagrådgiver i Barnekreftforeningen, Kristine Andersen Dalan. – Seneffekter kan gjøre livskvaliteten deres vesentlig dårligere, derfor er det viktig at strålingen ikke ødelegger mer enn det den skal.

– Protonbehandling handler om livskvalitet i fremtiden, fortsetter Nicolaysen.
– Fordi protonstråler reduserer langtidssenvirkninger som kan prege et barn og en ungdom resten av livet, vi snakker om 70-80 år – både fysisk, kognitivt og psykososialt. Og det handler om livskvalitet under behandling fordi det handler om å kunne tilby den beste behandlingen, nærmere hjemmet, familien, skole og venner.
– Det er ingen tvil om at familiehusene som skal etableres i Bergen og Oslo vil ha stor verdi for barn som skal behandles med protonstråling, og for deres foreldre og søsken.
Kristine Andersen Dalan
Fagrådgiver i Barnekreftforeningen
Gullsløyfe i grunnsteinen
3 år er gått siden Barnekreftforeningens generalsekretær kunne plassere gullsløyfen, det internasjonale symbolet for barnekreft i protonsenterets grunnstein.
– Protonbehandling, som pasienter får her, vil bidra til at flere mennesker kan leve normale liv etter kreftsykdom, sa daværende helseminister Ingvild Kjerkol, som la ned grunnsteinen.
Protonsenteret i Bergen vil begynne å behandle voksne pasienter i løpet av mai, og høsten 2025 vil de første barna tas imot. Senteret etableres som en flerregional behandlingstjeneste, noe som sikrer lik behandling for pasienter i alle landsdeler.
Nasjonalt samarbeid
Pasienter fra Helse Midt og Helse Vest vil behandles i Bergen. Protonsenteret som er under etablering i Oslo vil behandle pasienter fra Helse Nord og Helse Sør-Øst. Dermed vil pasienter fra hele landet få tilgang til behandlingen, som det tidligere har vært nødvendig å reise utenlands for å få. På landsbasis har årlig rundt 40 barn og unge reist til Aarhus eller Uppsala.

Ledere for kreftklinikkene ved Haukeland, St. Olavs og Oslo universitetssykehus deltok i en panelsamtale under åpningen i Bergen. De understreket at etableringen av protonsentrene er et nasjonalt samarbeid, og viktig for både forskning og behandling.
– Protonbehandling betyr mye for forskning og utvikling i faget. Barnekreftforeningen og Kreftforeningen er viktige stemmer innen brukerinvolvering, og gir motivasjon for videre samarbeid, sa Oddbjørn Straume, direktør for kreftklinikken på Haukeland.
Øker behovet for familiehus
Protonsenteret i Haukelandsbakken ligger i umiddelbar nærhet til tomten der Barnekreftforeningens familiehus skal etableres. Åpningen vil forsterke behovet for familiehus betraktelig, da familiene vil ha trenge et sted å bo i behandlingsperioden.
– Protonbehandling handler om livskvalitet i fremtiden.
Trine Nicolaysen
Generalsekretær i Barnekreftforeningen
– Med åpning av protonsenteret i Bergen kan vi tilby behandling lokalt. Snart vil vi få familiehus som er viktig for å holde familien samlet i en krevende tid, sa Marit Vanke, Ordfører i Bergen under åpningen.
– Det er ingen tvil om at familiehusene som skal etableres i Bergen og Oslo vil ha stor verdi for barn som skal behandles med protonstråling, og for deres foreldre og søsken, sier fagrådgiver Dalan.
– Pasienter som behandles med proton er ofte i relativt god form og har ikke behov for å være inneliggende på sykehus i hele behandlingsperioden, fortsetter hun. – Barn er så mye mer enn at de har en svulst et sted! Hvis barna kan bruke fritiden sammen med mamma, pappa og søsken, vil det ha stor verdi for alle familiemedlemmer. Barn har det bedre når familien har det bedre!