Leverkreft hos barn er svært sjeldent. I 2023 fikk to barn i Norge denne diagnosen. Overlevelsen ligger rett i underkant av 80 %, men varierer ut fra krefttype, risikogruppe og alder.
Behandling av leverkreft hos barn og unge kan være enten kun operasjon eller operasjon og cellegift.
Hovedformer
Det finnes to hovedtyper leverkreft hos barn:
• Hepatoblastom (HB) kan deles inn i fire risikogrupper: Svært lav, lav, middels og høy. Hvilken risikogruppe barnet havner i avhenger av svulstens utbredelse, AFP-nivå, eventuell spredning og barnets alder.
• Hepatocellulært carcinom (HCC) klassifiseres ut ifra om de er mulige å operere ved diagnosetidspunktet eller ikke, som avhenger av utbredelse og eventuell spredning.
Det vanligste spredningsstedet for leversvulster er lungene.
Symptomer
Stor og oppblåst mage, tretthet, gulsott og feber kan være tegn på en leversvulst. I tillegg kan oppkast, nedsatt appetitt, vektnedgang og magesmerter forekomme.
Undersøkelser og diagnose
Ultralydundersøkelse kan vise forandringer i leveren. En MR-undersøkelse viser detaljert svulstens utbredelse. De fleste leversvulstene skiller dessuten ut en tumormarkør som heter AFP, som oppdages på blodprøver. En biopsi (vevsprøve) er nødvendig for å se om svulsten er god- eller ondartet og MR/CT kan brukes for å se om sykdommen har spredd seg.
Behandling
Behandling av leverkreft hos barn og unge kan være enten kun operasjon eller operasjon og cellegift.
Ved HCC er ofte cellegift lite effektivt og det blir derfor alltid vurdert om svulsten kan fjernes kirurgisk ved diagnosetidspunkt. Dersom den ikke kan det, får pasienten cellegift. Ved HB får pasienten som regel alltid cellegift først. Alle leversvulster hos barn behandles etter en internasjonal behandlingsprotokoll (PHITT). Målet med cellegiftbehandlingen er å krympe svulsten nok til at den lar seg operere, samt krympe eller fjerne eventuell spredning, helt. Pasienten får ytterligere cellegift i etterkant av operasjon.
Dersom cellegift ikke har effekt og svulsten ikke kan opereres, vurderes levertransplantasjon. Noen ganger er det også nødvendig å fjerne spredningssvulster ved operasjon, for eksempel på lungene. Det er bare aktuelt dersom cellegiften ikke har fjernet dem.
Etter behandling
Behandlingen er en tøff påkjenning for kroppen og kan gi ulike seneffekter. Hvilke og i hvilken grad, varierer fra person til person og kommer an på hvilken behandling man har fått. Barn som har fått cellegiftbehandling for leversvulster har særlig stor risiko for å få hørselstap og nyrepåvirkning (nyresvikt i noen grad) som seneffekt etter behandlingen.
Alle pasienter følges opp regelmessig i etterkant av behandlingen og pasienter som levertransplanteres følges opp etter en egen plan.
NB!
Informasjonen du finner på denne siden er generell. Det er store individuelle forskjeller, og for informasjon om hva som stemmer for akkurat deg eller ditt barn, anbefaler vi at du kontakter behandlende lege.
Har du spørsmål?
Dersom du har spørsmål eller ønsker noen å snakke med om kreft hos barn, er vi her for å hjelpe deg!
