Rhabdomyosarkom er den vanligste formen for bløtdelskreft hos barn, altså kreft i kroppens myke vev, som muskel- og bindevev. I Norge er det tre til seks barn årlig som rammes av denne kreftformen.
Rhabdomyosarkom er en embryonal svulst, og alderen ved diagnose er ofte under 5 år. I Norden er overlevelsen for hele gruppen rundt 75 %, men dette varierer sterkt ut fra svulstens beliggenhet og utbredelse.
Hovedformer
Rhabdomyosarkomer kan opptre på mange ulike steder i kroppen. De vanligste er hode og hals, genitalier og urinveier, samt i armer eller ben. Ved lokalisert sykdom er sted, størrelse, lokal innvekst og lymfeknutespredning av betydning for valget av behandling. Det finnes to varianter av sykdommen:
• Embryonalt rhabdomyosarkom er den vanligste formen og har ofte gunstig prognose, spesielt hvis den er lokalisert på lett synlige steder. Svulster som sitter i nærheten av hjernehinner (som i nese, bihuler og svelget) eller i blæren eller prostata, kan være vanskelige å fjerne helt ved kirurgi og har dermed noe dårligere prognose.
• Alveolært rhabdomyosarkom er sjeldnere. Denne formen er oftere lokalisert til armer og bein og har en tendens til spredning (metastaser) og tilbakefall. Fjernmetastaser forekommer hos ca. 20 %, og opptrer oftest i lungene, men kan også forekomme i lymfekjertler, beinmargen eller skjelettet.
Symptomer
Symptomene på rhabdomyosarkom varierer, avhengig av hvor svulsten befinner seg. Det første symptomet kan være en synlig, og ofte smertefri kul/hevelse, som vokser raskt. Hos enkelte kan det forekomme blod i urin eller blod fra skjeden. Noen kan også oppleve problemer med å tømme blæren. Hvis svulsten sitter i hodet eller halsen, kan den presse på nerver og føre til lammelser i ansiktet eller øynene.
Undersøkelser og diagnose
Blodprøvene er vanligvis normale, og det finnes ingen spesifikke tumormarkører. Bildediagnostikken inkluderer ofte både ultralyd-, CT- og MR-undersøkelser av tumorområdet. Som ved andre solide svulster, er biopsi helt avgjørende for å kunne stille diagnosen.
Behandling
Cellegift i tillegg til kirurgi og strålebehandling, har økt overlevelsen betydelig for rhabdomyosarkom de siste årtier. Det gis alltid cellegift, men ved rhabdomyosarkom er lokal tumorkontroll ved kirurgi eller stråling spesielt viktig, da den største faren er lokal gjenvekst av tumor.
Det er alltid ønskelig å fjerne hele svulsten kirurgisk, men det lar seg ikke alltid gjøre på grunn av beliggenhet. I disse tilfellene benyttes strålebehandling.
Cellegift gis vanligvis i form av meget kraftige kurer som gis hver tredje uke. Som hovedregel gis de første fire kurene preoperativt, etterfulgt av operasjon og/eller strålebehandling og deretter ytterligere cellegiftkurer.
Etter behandling
Hvilke seneffekter som kan oppstå og i hvilken grad, varierer fra person til person og kommer an på hvilken behandling man har fått.
Les mer om seneffekter etter kreftbehandling her.
Kilde: Barnekreftportalen
NB!
Informasjonen du finner på denne siden er generell. Det er store individuelle forskjeller, og for informasjon om hva som stemmer for akkurat deg eller ditt barn, anbefaler vi at du kontakter behandlende lege.
Har du spørsmål?
Dersom du har spørsmål eller ønsker noen å snakke med om kreft hos barn, er vi her for å hjelpe deg!
