Barnekreftforeningen lyste i høst ut inntil 25 millioner kroner til forskning på barnekreft. Da søknadsfristen gikk ut, hadde 22 prosjekter søkt om tildeling av forskningsmidler. Årets prosjektsøknader, med en samlet søknadssum på nærmere 88 millioner kroner, skal nå vurderes for tildeling i Barnekreftforeningens forskningsnemnd.
Hvordan blir prosjektene valgt ut?
Forskningsnemnden består av fagpersoner med bred forskningskompetanse og erfaring fra ulike forskningsmiljøer. Deres innstilling legges fram for Barnekreftforeningens hovedstyre, som i løpet av desember fatter det endelige vedtaket om tildeling av forskningsmidler.
Offentliggjøring og tildeling til de utvalgte prosjektene, vil skje i anledning Den internasjonale barnekreftdagen 15. Februar 2025.
Her kan du lese mer om tildelingen av forskningsmidler i februar 2024.
- Tildelingen fra Barnekreftforeningen gjør at vi får mulighet til å benytte ekspertisen som allerede er i laboratoriet, til å drive forskning spesielt på barnekreft.
Emmet Mc Cormack
Professor, Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen
Mottaker av forskningsmidler fra Barnekreftforeningen i 2024
Det forskes for lite
Barnekreft er den vanligste dødsårsaken for barn mellom 1 og 14 år i Norge i dag, men det forskes fortsatt for lite. Barnekreftforeningen tildeler derfor årlig øremerkede midler til forskning på kreft hos barn.
Tallene viser at forskning nytter. På 1960-tallet var det få som overlevde barnekreft. I dag overlever 4 av 5. I løpet av en femårsperiode har overlevelsesraten på barnekreft gått fra 80 til 85 prosent.
I dag overlever altså flere, og de som overlever lever lengre, men helsen til de som overlever er ikke alltid bedre. Mange utvikler seneffekter etter behandling, og konsekvensene kan være store på sikt, både fysiologisk og psykososialt.
Støttespillere gir oss muligheten
Barnekreftforeningen har siden 2017 bevilget rundt 200 millioner kroner til barnekreftforskning. Størsteparten av midlene har gått til grunnforskning på barnekreft. Takket være alle våre givere og støttespillere, har vi også i 2024 lyst ut inntil 25 millioner kroner til denne forskningen.
Mer informasjon om forskningsprosjektene Barnekreftforeningen har støttet finner du her.
Barnekreftforeningen støtter relevante, norske barneonkologiske forskningsprosjekter og kliniske prosjekter hvor resultatene forventes å komme norske barn til gode. Forskningen kan omfatte biologisk, epidemiologisk og registerbasert forskning, samt prekliniske fase 1 og fase 2 studier, diagnostisk/behandlingsrelatert, men også sykepleiefaglig og psykososial forskning.
Barnekreft er ikke én diagnose
Hvert år får rundt 200 barn og ungdommer opp til 18 år i Norge kreft. De behandles ved barne- og ungdomsavdelinger i helseregionen de tilhører. Behandlingsresultatene i Norge er i internasjonal toppklasse, men det forskes mindre på barnekreft i Norge enn i de øvrige nordiske landene.
Forskning på barnekreft er et møysommelig arbeid, og forskning gir ikke alle svarene over natten. Barnekreft er heller ikke én diagnose. Det finnes svært mange ulike typer kreft som rammer barn. Noen svært sjeldne kreftformer inntreffer i Norge kanskje én gang hvert tiende år.
For å finne den beste behandlingen for alle kreftformer som rammer barn, er det nødvendig med mer forskning. Og vi gir oss ikke før vi når målet om 100% overlevelse!